Liikunta apuna selkävaivoihin

Selkäkivut ovat yleisiä vaivoja ja monet meistä kärsii niistä jossain vaiheessa elämää. Britannian julkisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n mukaan paras tapa hoitaa selkäkipuja on pysyä aktiivisena. Liikuntaa tulisi harrastaa säännöllisesti ja liikuntarutiineihin tulisi sisältyä kestävyysharjoittelua, voimaharjoittelua ja kehon notkeutta edistäviä harjoituksia. Selkäkipuihin toki voi olla monia syitä, eikä yleistyksiä sen hoidosta saisi tehdä. Monille liikunnasta on kuitenkin ollut apua, joten listasimme hyviä lajeja mitä kannattaa kokeilla, jos kärsit selkäkivusta.

Jooga

shutterstock_207304351

NHS:n mukaan säännöllisistä joogaharjoituksista on hyötyä niille, jotka kärsivät selkäkivusta. Joogassa tulee harjoitettua myös pienempiä lihasryhmiä, mitä et välttämättä muuten treenaa aktiivisesti. Jooga-asentojen pitäminen vaatii sekä keskittymistä, että lihasvoimaa. Säännöllinen harjoittelu vahvistaa selän ja keskivartalon lihaksia. Vahvat keskivartalolihakset tukevat selkärankaa, auttavat ylläpitämään hyvää ryhtiä ja parantavat kehon liikkuvuutta.

Jos jooga on sinulle uusi laji, kannattaa aloittaa simppelimmästä Yin- tai Hathajoogasta. Lakshmi Yoga Clubin Hathajoogatunnit sopivat erinomaisesti ensikertalaisille. Jos olet kokeneempi joogaaja, kokeile hotjoogaa tai Ashtangajoogaa. Hotjoogaa pääset kokeilemaan esimerkiksi Punavuoren Tuijooga studiolla tai Esport Bristol kuntokeskuksessa. Rööperin Aamujooga taas järjestää hyviä Ashtangajoogatunteja aamuihmisille.

 

Vesiliikunta

shutterstock_90949385

Vesiurheilu on hyväksi selälle, koska se ei rasita niveliä tai selkää samalla tavalla kuin esimerkiksi juokseminen. Vedessä turhalta tärähtelyltä vältytään ja liikkuminen on nivelystävällisempää. Uiminen, vesijuoksu, vesinyrkkeily, AllasStep, ja allaspyöräily ovat kaikki hyviä lajeja kehon lihaskunnon ja liikkuvuuden kehittämisen kannalta. Pääkaupunkiseudulla näitä lajeja pääsee harrastamaan esimerkiksi Vantaan Flamingossa.

 

Pyöräily

shutterstock_263167451

Pyörällä ajaminen rasittaa selkää vähemmän kuin moni muu liikuntamuoto. Esimerkiksi spinning-tunti on erittäin tehokas ja intensiivinen treeni jossa kehitetään lihaskuntoa ja kestävyyttä. Spinning-tunti ei rasita polvia tai niveliä, koska tunnilla ei juurikaan hypitä tai pompita.  Spinning-tunteja järjestävät esimerkiksi Fressit, Motivukset ja Sats Elixiat.

 

Fustra

shutterstock_296586485.jpg

Fustra on vuonna 2005 kehitetty laji, joka pyrkii kehittämään kehon hallintaa ja vahvistamaan keskivartaloa poistaen kipuja ja vääriä asentoja. Fustra sisältää lihaksia vahvistavia liikkeitä, avaavia liikkeitä, keskivartalo- ja core-liikkeitä sekä sykettä kohottavia harjoituksia. Fustrassa henkilökohtainen ohjaaja valvoo ja opastaa, että jokainen liike tehdään varmasti oikein. Helsingissä Fustraa tarjoaa esimerkiksi FIBACO.

 

Liikunta on tärkeä osa hyvinvointia. Pidä kehosi kunnossa ja ennaltaehkäise pahimmat selkävaivat liikkumalla säännöllisesti. Varaa seuraavat treenisi helposti ja vaivattomasti SportSetterin kautta.

Varaa tästä nappi

 

Lähteet: NHS, Spine Health, Spine Universe

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s