Testissä boulderointi

Boulderointi on yksi SportSetterin kaikkien aikojen suosituimmista lajeista. Siispä olikin korkea aika lähettää toimistorotta paikalle testaamaan lajia ja kirjoittamaan kokemuksistaan täysin noviisin näkökulmasta. Jos boulderointi ei ole sinulle yhtään tuttua, kannattaa lukea tämä juttu boulderoinnin perusteista ensin.

Testipaikaksi valikoitui Pasilan Boulderkeskus ‘keskeisen sijaintinsa’ vuoksi. Sijainti paljastui niin keskeiseksi, että ryhmällämme oli suuria vaikeuksia löytää paikalle: keskus on aivan Pasilan rautatieaseman kupeessa raiteitten välissä olevilla veturitalleilla, joille kuljetaan salaperäisen (ja pimeällä aavistuksen karmivan) alikulun kautta. Mutta pienen suunnistushaasteen jälkeen paikan löysi kohtuullisen helposti ja pääsimme boulderoinnin alkuun.

Ruuhka-ajan ihmispiikistä huolimatta kärsivällinen vastaanottohenkilö opasti meitä avuliaasti alkuun pääsemisessä. SportSetter-kokeilupassit kuitattiin ja vastuuvapauslausekkeet allekirjoitettiin. Nappasimme kokeiluun kuuluvat kengät hyllyiltä ja siirryimme keskuksen puolelle.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Ensivaikutelma: kodikas ja tunkkainen. Samainen meidät vastaanottanut henkilö briiffasi meitä ystävällisesti alkuun pääsemisessä: kuljetaan tiettyjä reittejä jotka on merkitty värikoodein. Vitosesta eli helpoimmasta kannattaa aloittaa. Jos joku tippuu reitiltä sinun päällesi, se on sinun vikasi – älä ole tyhmä. Ja jos putoat, muista joustaa äläkä ota vastaan suorin käsin.

Kun kokeneempien kiipeilijöiden meininkiä unohtui katselemaan, alkoi paikalle tulo melkein kaduttaa. Konkarit kiipeilevät parin metrin korkeudessa hämähäkkimiehen tyylillä ja alas pudottautuessaan laskeutuivat matolle kevyesti kuin kissat. Opimme myös, että seinää pitkin voi hyppiä… Se selittänee aloittelijan silmiin todella omituisissa paikoissa sijaitsevat satunnaisesti ripotelluilta näyttävät boulderkivet.

Boulderointi itsessään paljastui hauskaksi lajiksi. Se on yksi niistä sporteista, joita tehdessään ei tule ajatelluksi että ‘nytpä treenaan hiki hatussa ja kehitän itseäni ja lihaksiani!’ vaan herättää ainakin vasta-alkajassa lähes lapsellisen innostuksen. Boulderoinnissa strategialla on vähintään yhtä iso merkitys kuin voimalla, ja siispä boulderointireittien ‘ratkominen’ käy paitsi lihas- myös aivojumpasta.

boulderointi

Totta kiipeily otti myös käsiin (kotiin pyöräily suoraan boulderseinältä oli yhtä tuskaa!) ja seuraavana päivänä erityisesti haba ja yläselkä ovat hellänä. Siis erityisesti sellaiset lihakset, joiden olemassaolosta en edes ollut tietoinen! Kiipeillessä tulee myös hiki: vaikka parin metrin korkuinen seinä ei ehkä ensisilmäyksellä kovin haasteelliselta vaikuta, ainakin tällaisen keskitasoisen kuntoilijan otsaan pyörähti katonrajaan kurkotellessa useampikin hikipisara.

Kaiken kaikkiaan boulderointikokemus oli oikein mukava ruuhkasta huolimatta. Ensi kerralla tosin menisin paikan päälle ehdottomasti jonain hiljaisempana ajankohtana, jotta reiteille ei tarvitse erikseen jonottaa. Plussaa avuliaasta ja tietäväisestä henkilökunnasta ja hyvästä treenistä, joka ei tunnu treeniltä.

Ja jos SINÄ haluat käydä kokeilemassa boulderointia, hanki oma kokeilusi vaikka samantien ja kutsu kaveritkin mukaan!

Cave Boulderkeskus Pasila

Herttoniemen Boulderkeskus

Konalan Boulderkeskus

Tampereen Kiipeilykeskus

// SportSetter-Aino

One thought on “Testissä boulderointi

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s