Mitä on boulderointi?

Moni tietää mitä kiipeily on, mutta boulderointi on astetta vieraampi käsite. Mitä se oikein on, miksi sitä hypetetään ja missä sitä voi harrastaa?

Boulderointi on kiipeilyä matalilla seinillä, kallioilla tai lohkareilla. Suomessa boulderointi tapahtuu useimmiten sisätiloissa olevissa keskuksissa, joissa lattiaa peittävät patjat pehmentävät alastuloa. Seinät kohoavat korkeimmillaan vain viiteen metriin, eikä lajissa tarvita köysien tai valjaiden turvaa. Ainoa aloittelijan tarvitsema lisävaruste on kiipeilykengät, joita boulderkeskukset usein vuokraavat pientä maksua vastaan. Laadukkaat kengät ovat harrastuksessa must.

Boulderointiseiniä on useita erilaisia ja ne on suunniteltu eritasoisille kiipeilijöille. Seinillä on erivärisillä kivillä muotoiltu reittejä, jotka valitaan oman taitotason mukaan. Boulderointi on siitä hauska ja palkitseva laji, että se ei vaadi aiempaa kokemusta kiipeilystä tai huikeita habavoimia. Silti, etenkin kokeneemmille suunnattujen reittien läpikäynti on keskikuntoisellekin haastavaa ja lihakset ovat varmasti hellinä seuraavana päivänä boulderoinnista.

mitä on boulderointi

Toisin kuin ensi-istumalta ehkä tulisi ajatelleeksi, boulderointi on ennen kaikkea tekniikka- eikä voimalaji. Vahvoista käsista ja pito-otteesta ei kuitenkaan ole todellakaan haittaa. Usein boulderoinnin jälkeen tuntuukin, että vanhojen lihasten lisäksi kropasta ja erityisesti käsistä löytyy myös aiemmin täysin tuntemattomia lihaksia. Boulderointi vahvistaa erityisesti ylävartalon lihaksia, keskikropan hallintaa sekä strategista ajattelukykyä. Se on siis jumppaa sekä aivoille että keholle.

Jos haluaisit kokeilla lajia, kannattaa suunnata kaverin kanssa, tai miksei yksinkin, Boulderkeskukseen. Helsingissä boulderkeskuksia on kolme, Pasilassa, Konalassa tai Herttoniemessä. Kaikissa keskuksissa pääsee kokeilemaan kiipeilyä SportSetterin kautta maksutta. Kokeiluun sisältyy myös kenkävuokra ja sen voi käyttää yhteen valitsemaasi keskukseen sen aukioloaikojen puitteissa.

Lisäksi boulderointia voi kokeilla SportSetterin kautta myös Tampereen kiipeilykeskuksessa, lisätietoja tästä.

boulderkartta

Boulderkeskus Pasila

Boulderkeskus Konala

Boulderkeskus Herttoniemi

Huomaathan myös, että ostamalla kymmenen kerran kortin maksat yhdestä käynnistä alle 7€!

Jos haluat siirtyä suoraan sovellukseen aktivoidaksesi kokeilun, voit siirtyä sinne >> tästä <<.

2 thoughts on “Mitä on boulderointi?

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s