Mitä on wakeboarding?

Wakeboarding eli vapaasti suomennettuna “lainelautailu” on vesihiihdon sukulaislaji. Laji on ollut nosteessa viime kesinä myös Suomessa, ja oletkin saattanut nähdä wakeboardaajia Hietsussa: kypäräpäiset lautailijat viilettävät veden pinnalla veneen tai vaijerin kiskomana hurrrrjaa vauhtia.

_MG_0396

Wakeboardingissa on siis sama ajatus kuin vesihiihdossakin, paitsi välineenä on suksien sijaan lumilautaa kovasti muistuttava wakeboard. Lisäksi wakeboardingia varten on olemassa kaapelivetopaikkoja, joissa hiihtäjää voidaan vetää sähköllä toimivaa vaijerilinjaa pitkin. Tätä alalajia kutsutaan cablewakeboardingiksi.

Vaikka laji saattaa tuntua haastavalta, sitä voi oikeasti lähteä kokeilemaan kuka tahansa. Tärkeintä alkuun pääsemisessä on riittävä opastus ja kärsivällisyys. Ensimmäiset pari kokeilukertaa päättyvät takuulla kosteasti.

_MG_0522

_MG_0524

Ennen liikkeelle lähtöä kannattaa myös selvittää, kumpi jalka edellä sinun on helpompi kulkea. Se onnistuu parhaiten, kun joku läimäisee sinua odottamattasi selkään (hellästi ;)). Se jalka, jolla otat tukea, on valintasi.

Muuten liikkeelle lähtö onnistuu monella tapaa: vaikka laiturin nokasta tai vedestä. Ja sitten ei kun menoksi! Aluksi liikkeelle lähdetään melko matalasta kyykystä, mutta tarkoituksena on nousta ylös ja jatkaa lautailua pystyssä. Lautaa ohjataan samoin kuten lumi- tai skeittilautaakin: kehon painolla varpaille tai kantapäille  nojaamalla. Oma sweet spot löytyy ainoastaan kokeilemalla.

_MG_0382

Laji on haastava mutta hurjan hauska ja sopii kaikille uteliaille, joilla ei ole fyysisiä vammoja esimerkiksi selässä tai raajoissa. Ja jos homma lähtee sujumaan ja laineilla liitely tuntuu lastenleikiltä, voi wakeboardingin viedä myös aivan next levelille – kuten vaikka tässä videossa.

Wakeboardausta kaapelin varassa pääsee kokeilemaan Stadissa esimerkiksi Hietsussa Wakespotilla. SportSetterin kautta saatavaan maksuttomaan tuntiin sisältyy kaikki tarvittavat varusteet, paitsi pyyhe, uikkarit, vesipullo ym. rantakamat. Halutessasi voit lainata märkäpukua.

Wakespot on avoinna joka päivä 9-21. Ajanvaraus suositeltavaa.

/ SportSetter Aino

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s