Mitä CrossFit on? Tutustumiskierros Herttoniemen CrossFitiin

Oli kaunis keskiviikkopäivä, kun otin suunnaksi Herttoniemen CrossFit –salin.  CrossFit-pioneeri Antti Akonniemi oli lupautunut tutustuttamaan minut lajin Herttoniemen helmeen sekä CrossFitin perusteisiin. Tarkoituksena oli selvittää täydellisen tietämättömälle, että mitä se CrossFit nyt oikein on, kuka sitä voi harrastaa ja miten hommassa pääsee alkuun.

En tiedä teistä muista, mutta ainakin itselläni oli CrossFitistä vahvat ennakkokäsitykset: sen harrastajat suhtautuvat lajiin uskonnollisen palvovasti, heräävät viikonpäivästä riippumatta kello 5.00 juomaan raaoista kananmunista tehtyä voimasmoothieta ja ovat niin fitissä kunnossa, että oma sunnuntailenkkeily ja häilyvät vatsapalat alkavat tuntua, noh, sunnuntailenkkeilyltä ja häilyviltä vatsapaloilta.

crossfitherttoniemi crossfitherttoniemi2

Herttoniemessä oli aamutuimaan kuitenkin lähestulkoon kodikas tunnelma. Aurinkoisen vastaanoton saattelemana pääsin samantien pyörimään kamera kourassani (yllättävän isoissa) tiloissa.

Kolme avaraa huonetta kattavat niin voimistelutilan, “pääsalin” kuin voimaharjoitteluhuoneenkin. Välineitä löytyy bokseista renkaisiin ja köysistä soutulaitteisiin ja erikokoisista painoista mattoihin. Siis varmasti kaikkea mitä voisin kuvitella CrossFitissä käytettävän.

Laitteet humisivat, painot kolisivat ja ikkunoista puhalsi raikas tuulahdus.

crossfitherttoniemi3

Mitä se CrossFit nyt oikein siis on? 70-luvulla alkunsa saanut CrossFit rantautui Suomeen vuonna 2007 ja lajin suosio on sittemmin kasvannut huikeasti: saleja löytyy nykyään lukuisia Keravalta Pohjanmaalle.

Lajin perusajatus pohjautuu monipuolisuuteen; hakusessa on niin voimaa, hyvää tekniikkaa kuin räjähtävää nopeuttakin. Siispä treenit sisältävät mm. voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta, nopeutta ja tasapainoa kehittäviä harjoituksia eri välineitä ja menetelmiä käyttäen. CrossFitin kehittäjä Greg Glassman on kuvaillut CrossFitin olevan ”constantly varied, high intensity, functional movement” eli ”jatkuvasti vaihtelevaa, korkealla intensiteetillä suoritettua toiminnallista liikettä”.

crossfitherttoniemi4crossfitherttoniemi5

CrossFit-harjoituksissa tehdään paljon koko kehon perusliikkeitä, kuten tempauksia, maastavetoa ja takakyykkyä, sekä kehonpainolla tehtäviä liikkeitä kuten leuanvetoja, punnerruksia ja burpeita. ”WODit” (Workout of the Day, ”Päivän harjoitus”) vaihtelevat viikon jokaisena päivänä ja niissä on aina hieman eri elementit. CrossFitissä ei siis ainakaan pääse kyllästymään liian samanlaiseen ohjelmaan (vrt. iänikuiset saliohjelmat. “Onks sulla kaks- vai kolmejakonen ohj-” zzzZzz).

CrossFit Herttoniemen WODit julkaistaan aina heidän nettisivuillaan ja lisäksi ne kirjataan salin seinälle whiteboardille. Ja jos WODinsa missaa, ei hätää: sen voi aina tehdä niin kutsutuilla Open Gym -vuoroilla, jossa pääsee treenaamaan omaan tahtiinsa.

crossfitherttoniemi6

CrossFitin voi aloittaa kuka tahansa perusterve täysi-ikäinen henkilö. Ennen treenirumbaan hyppäämistä tulee kuitenkin käydä On Ramp -introkurssi, jolla opitaan perusteet tekniikasta ja totutetaan kroppa intensiiviseen harjoitusmuotoon. Esimerkiksi Herttoniemessä kursseja järjestetään usein kerran kuussa alkaen. Kurssi kestää neljä viikkoa ja sisältää 12 tunnin mittaista harjoitusta.

crossfitherttoniemi8 crossfitherttoniemi9

Lähes jokainen voi saada CrossFitistä jotain uutta irti, olipa se sitten tekniikkaoppia, uutta treenikipinää, intensiteettiä tai vaihtoehtoisia menetelmiä. Kaikki harjoitukset tehdään yksilölle mukautettuina ja pointtina onkin järjestelmällisesti seurata ja parantaa omaa suoritustaan, mitattiinpa sitä sitten kellolla tai nostettuina kiloina.

Jututin Herttoniemeläisiä ja he olivat sitä mieltä, että ennakkoluuloni osuvat osittain oikeaan: CrossFit on kovaa treeniä ja pidempään harrastaneet ovat usein omistautuneita ja hyväkuntoisia, mutta ei välttämättä siksi, että laji houkuttaisi pelkästään huipputason kuntoilijoita, vaan siksi, koska CrossFit on hauskaa, haastavaa ja auttaa ylittämään itsensä – kerta toisensa jälkeen.

Aamupäiväisen intron jälkeen uskallan olla samaa mieltä.

Kiitos CrossFit Herttoniemi & Antti Akonniemi vieraanvaraisuudesta!

// SportSetter Aino

sportsetter_logo

 

One thought on “Mitä CrossFit on? Tutustumiskierros Herttoniemen CrossFitiin

  1. Vahvat ennakkokäsityksesi crossfitiä harrastavista saattoivat ehkä osua muissa määrin oikeaan mutta ennemmin kuin lajia harrastavista suurin osa oikeasti olisi tosi fitissä kunnossa, menee heidän energia lajin näennäisen paremmuuden korostamiseen muihin urheilulajeihin verrattuna. Sanonta “The first rule of crossfit is to never shut up about crossfit” osuu pelottavan hyvin oikeaan – loukkaantumisen riski on huima kun innokkaat urheilijat tempovat olympianostoja lajin huumassa, maksaen yli 100 euroa kuussa siitä ilman, että jokaisella tunnilla olisi rehellisesti sanottuna tarpeeksi pätevä valmentaja varmistamassa oikeaa tekniikkaa. Tässä kohden varmasti eri saleissa on eroja. Crossfit-piireissä korostuu usein vahva ajattelutapa “crossfit on ainoa oikea urheilulaji”, crossfittaajien halveksuessa muiden urheilulajien edustajia, nk. “Jumppapirkot” – Ikäänkuin tempaus ja leuanveto olisivat kaikkivoipaisia liikkeitä. “Painoa vaan reilusti lisää”-tyyppinen ajattelu ohjaa usein treenausta, oli urheilijan tausta tai esim. aikaisemmat vammat mitä tahansa. Crossfitin heikkoudeksi luettakoon myös se, että mikäli henkilöllä ei ole aikaa käydä treeneissä monta kertaa viikossa, jää varsinainen kehitys melko vähäiseksi; treenit kun koostuvat tyypillisesti yhden lihasryhmän treenaamisesta (toki tämän lisäksi päivän wod). Mikäli siis satut pääsemään treeneihin aina vain silloin kun on kyykkypäivä ja vaikkapa silloin kun on voimistelua, jää esim. yläkropan treenaus varsin olemattomaksi – tällöin parjattu yksi- tai kaksijakoinen salitreeni voittaa pitkällä tähtäimellä kirkkaasti.

    Like

Kommentoi

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s